Pengikut

Jumaat, 4 November 2011

SIAPA SAKIT JIWA..????!!!!!


Kenapa boleh jadi macam ini....bukankah hospital satu tempat merawat mereka yang sakit...mana silapnya?
Sedih membaca keratan akhbar pagi ini...saya sangkakan sebuah hospital merupakan tempat untuk memberi rawatan kepada mereka yang memerlukan..pelik bunyinya...jika di baca tajuk akhbar ini sudah pasti pihak yang bertanggungjawab sudah lagi tidak bertanggungjawab.

Ini lah yang di katakan sebab nila setitik rosak susu sebelanga...rasanya kakitangan yang bertugas ini menghadapi masalah peribadi yang tidak dapat dibendung hingga bertindak di luar kawalan...atau tajuk ini hanya untuk menghangatkan berita ini saja....?Pada pendapat saya, walau apa pun kesalahan yang dilakukan oleh insan yang mempunyai tekanan jiwa ini, mereka tidak harus di hukum jika membuat kesalahan kerana beliau tidak boleh berfikir dengan waras.

Dan jika benar pihak hospital yang membuat kesilapan...perkataan tidak sengaja sebenarnya tidak timbul kerana kakitangan ini boleh berfikir dengan waras...pada mereka yang sakit mungkin tidak tahu mengadu jadi, dengan mudah mereka boleh mengatakan perkara ini berlaku dengan tidak di sengajakan untuk menutup kesalahan..

Memang diakui untuk merawat dan menjaga pesakit jiwa ini bukan satu pekerjaan yang mudah dan tidak semua orang boleh melaksanakan tugas tersebut. Diharap pihak pengurusan dan kakitangan lebih peka dan banyak bersabar serta ikhlas dalam menjalankan tugas dan melayan karenah mereka ini.TOLONG AKU TIDAK BERDOSA...!!!!

Hi..rakan blog semua..kita sering kali di kejutkan dengan kes pembuangan bayi, dan saya juga pernah menulis "SIAPA BINATANG...?" di blog saya dan jika ada yang belum mambacanya saya sertakan linknya di sini:

http://coachnike28.blogspot.com/2011/10/siapa-binatang.html

Lihatlah betapa serba salah jika sesuatu benda hendak dilaksanakan...ada yang menggunakan hukum hakam islam dan kurang menyokong bila pusat ini ingin di laksanakan suatu ketika dulu. Ada Pro dan Kontranya..

Syabas dan tahniah kepada mereka yang tidak putus-putus berusaha agar anak-anak yang tidak berdosa ini dapat hidup seperti anak-anak lain.


Cuma apa yang perlu masyarakat pahatkan di minda masing-masing adalah untuk menerima mereka ini dengan tangan terbuka. Jangan lah menghukum kesalahan anak-anak ini seperti  menghukum ibubapa mereka.

Berikan ruang yang benar-benar luas kepada ibubapa terlanjur ini agar mereka menginsafi dengan memberi bimbingan serta tunjuk ajar dari kita. Biarlah mereka yang terlanjur ini merasa selesa dan tidak merasa takut untuk tampil ke pusat yang disediakan ini demi menyelamatkan nyawa anak kecil dan ibu nya.

Bagi mereka yang telah terlanjur, insaflah dan jangan ditambah lagi dosa yang ada dengan dosa membunuh... Mahukah gelaran SEORANG PEMBUNUH berlegar di fikiran masing-masing hingga ke akhir hayat.

Bagi keluarga pula...janganlah perkataan menconteng arang ke muka harus di utamakan sehingga mendorong anak-anak terlanjur ini tidak ada pilihan lain selain dari membuang bayi ini dan membawa kepada kematian serta menafikan hak bayi yang tidak berdosa ini untuk melihat dunia..

" ANAK ADALAH ANUGERAH ALLAH YANG TIADA NILAINYA.... IANYA UNTUK DIBELAI SERTA DIKASIHI, BUKAN UNTUK DIBUANG DAN DITINGGALKAN  "