Pengikut

Ahad, 2 Oktober 2011

ADA CERITA BUAT MAMA.

Apa dah jadi ni, baru je saya menulis dalam blog ini pasal "Mama Ke Abah Shopping ? " tapi lain cerita pulak kali ini.

Kenapa lah jadi begini ?,  setahu saya kaum Hawa sekarang bukan macam zaman dulu. Cuba kita pergi melawat ke pusat pengajian tinggi di Malaysia ini, bukankah mereka yang ramai dari kaum Adam...ini bermakna mereka lebih ramai berpendidikan tinggi dari kaum Adam.

Jika kita amati dan mengupas kenapa mereka boleh jadi begini...mungkin banyak alasan akan timbul..ada yang kesunyian, ada yang suka-suka mulanya, ada yang di tinggal suami atau kekasih dan banyak lagi.

Tetapi percaya lah...semuanaya alasan saja...yang betul nya kemana pergi nya akal fikiran kita ?, kemana pergi nya kepandaian dan ilmu kita ?, bukan sekadar segulung ijazah sahaja, kemana pergi pegangan agama warisan ibubapa kita ? 

Ayuh kaum Hawa bangkit lah, sedarlah dan berfikirlah, jangan lah lagi dijadikan bahan kepada mereka yang tidak bertanggungjawab...ingatlah...zaman serba moden ini duit dan kesenangan tidak akan datang begitu saja, sesuatu yang di berikan secara mudah mesti ada muslihatnya. Ingatlah...PEMUDI TIANG NEGARA PEMUDA HARAPAN BANGSA.

LOGO DAN MAKANAN.

Bukan senang nak pastikan sesuatu yang di wartakan itu di ikut oleh semua pihak. Itu lah hakikatnya sikap para peniaga dan pengusaha kedai makanan di negara kita ini.

Kesungguhan pihak Kerajaan dan JAKIM untuk merealisikan  penggunan tanda logo halal dari JAKIM ini nampak nya belum mencapai ke tahap 100%.

Masalah ini sering kali kita baca di dada akhbar atau kaca TV...tapi mana silapnya?
Adakah tahap keselamatan dari segi perlaksanaan penguatkuasaan masih di tahap yang rendah atau kemajuan IT memberi ruang yang luas bagi pihak yang tidak bertanggungjawab mengagalkan perlaksanan logo baru ini. Adakah cara memohonnya agar rumit bagi sesetengah pengusaha atau sikap yang sambil lewa pengusaha menganggap logo ini tidak menjadi pra syarat menyediakan makanan untuk orang islam.

 Kini tibalah masanya untuk kita bersama-sama menjayakan perlaksanan penggunaan logo ini. Pengusaha-pengusaha haruslah patuh demi menghormati orang islam di negara ini. Pihak Kerajaan dan JAKIM amnya, teliti lah cara perlaksanaa yang lebih berkesan dan tegas. Jika JPJ dapat membendung kes Cukai Jalan Palsu, Bank dengan Kad Kredit dan wang palsunya, Polis dengan kad kuasa palsunya dan banyak lagi. Begitu juga JAKIM.

 Jika di lihat oleh sesetengah pihak ianya pekara terpencil , tapi bagi saya ianya satu perkara yang perlu di laksanakan segera, tapi haruslah di kaji dengan teliti agar logo ini tidak senang di ciplak. Gunakan lah peralatan elektronik yang canggih sekarang untuk menjayakan perlaksanannya. Dulu kita lihat JPJ mengeluarkan cukai jalan dengan hanya menggunakan sekeping kertas yang di cetak dan cukup senang di tiru, Tapi sekarang walaupun masih terdapat penipuan , ianya dapat dikesan dengan pematauan yang berterusan dan di bantu dengan peralatan serba moden.

Carilah cara terbaik agar semua data yang ada dikemaskini selalu dan ambillah tindakan yang tegas jika masih ada pengusaha yang ingkar.